8 razlogov zakaj se iskrenost vedno splača

“Resnica je zelo drago darilo. Ne pričakuj ga od cenenih ljudi.”

Warren Buffett

Ameriški investitor

Tokrat si bomo v blogu podrobneje pogledali:

✅ Zakaj je dobro za nas če vedno govorimo resnico

✅ Kakšno vlogo ima iskrenost pri naših odnosih

✅ Efekti iskrenosti

✅ Pasti laži

Kaj je iskrenost?

Iskrenost je vrednota, ki jo cenijo vsi, a se je držijo le redki. Zakaj? Ker je težko biti vedno iskren. Težko je prevzeti odgovornost za vsa svoja dejanja. Težko je ljudem povedati resnico in tvegati konfrontacijo. Velikokrat nam je pomembnejši mir v hiši, kot to, da izrazimo naša čustva.

Zelo velik vpliv na neiskrenost pa ima tudi družba, ki bolj kot iskrenost ceni pohlevnost. Zelo se obremenjujemo s tem, kaj si o nas mislijo drugi.

»Kaj si bodo pa sosedje mislili?« Je bil stavek, ki sem ga večkrat slišal predvsem od starejše generacije, ki so to »modrost« na nas predali v naših mladih letih. Velika večina nas ima v sebi zaradi tega tudi potrebo po ugajanju. Bojimo se izražati, ker se bojimo, da nas ne bodo odobravali, če bi povedali kaj si v resnici mislimo.

Sam imam veliko raje prijatelje, ki mi v obraz povejo kaj si mislijo, kot pa da se samo smehljajo in strinjajo z vsem kar rečem, samo zato, da bomo imeli »dober odnos«.

V poslovnem svetu je neiskrena komunikacija eden od glavnih razlogov za menjavo kadra. Obljube, ki se ne držijo, toleriranje prekoračitve osebnih meja, neizražanje želja in pričakovanja, ki se ne ujemajo z dogovori so nekaj vsakdanjega v večini podjetij.

Kultura v podjetju je vedno odraz vodstva in če je iskrenost vrednota, ki se jo striktno upošteva, celo podjetje boljše funkcionira. Pretok informacij je čistejši, brez dodatne manipulacije s podatki. Zaposleni ne tavajo v temi in vedno vedo na čemu so. Zato raje hodijo v službo, saj ne živijo v strahu ali negotovosti, da se stvari dogajajo za njihovim hrbtom. Lažje tudi sprejemajo odgovornost za svoja dejanja, saj vedo da izgovori ne pridejo v poštev.

iskrenost

Ali smo lahko neiskreni brez da se zlažemo?

Ja. Izogibanje izražanju svojih čustev in misli samo zato, da ne bi koga vznemirili je oblika neiskrenosti, ki nam zelo škoduje. Zakaj? Ker bo oseba, ki nam povzroča nelagodje, obdržala svoje vedenje do nas ali drugih še naprej. Brez da ji izrazimo, kaj nas moti, ne more tega niti vedeti.

Čustva tlačimo in v nas se nabira stres, hkrati pa kopiči strah pred konfrontacijo. Če pričakujemo, da bodo drugi sami od sebe čudežno razbrali, kaj se v nas dogaja, bomo razočarani večino svojega življenja.

Tudi držanje skrivnosti pred ljubljeno osebo je neiskrenost. Če svojemu partnerju ne zaupamo in pred njim prikrivamo resnico, s tem do njega počasi izgubljamo spoštovanje, ter počasi uničujemo odnos. Pred osebo, kateri prikrivamo informacije, ki bi lahko drastično spremenile naš odnos, ne bomo nikoli resnično sproščeni.

Želimo biti sploh v razmerju, kjer ne moremo biti s svojim partnerjem 100% sproščeni?

iskrenost

Kdor vedno govori resnico, si ne rabi zapomniti kar je rekel

Kadar se nekomu zlažemo, damo ven drugo verzijo zgodbe, ki ni resnična. Tudi če pri dejanju o katerem se zlažemo ni bilo nobenih drugih prič, smo še vedno bili tam mi in vemo kaj se je v resnici zgodilo.

Kar pomeni, da moramo poleg dejanskega poteka dogodkov v našem spominu hraniti še paralelni spomin naše laži.

Ok… če smo se v celem življenju zlagali samo nekajkrat se to ne sliši tako grozno, ampak je žal realnost pri večini ljudi precej drugačna. Laži se skozi leta nabere ogromno in groza nas je, da bi kdo od naših bližnjih za naše pretekle laži izvedel in nas oklical za lažnivca.

Laganje z leti postane razvada, ki je ne moremo opustiti tako enostavno.

Na laž smo se navajeni zanašati iz različnih razlogov. Ko smo se v naši mladosti nekajkrat s pomočjo laži izognili neljubim posledicam naših norčij, smo laž začeli dojemati kot neke vrste bonus ali bližnjico v življenju. Bližnjico od katere lahko postanemo odvisni.

Predvsem zato, ker se ne zavedamo kako zelo nam laž škodi. Če bi se zavedali, da je iskrenost edini način, da smo lahko resnično srečni, potem laži ne bi jemali tako zlahka.

iskrenost

Zakaj se iskrenost bolj splača kot laž?

Ne, laž ni bonus ali bližnjica do sreče. Laži naše življenje vodijo stran od sreče. Vodijo nas v strah in nesprejemanje samega sebe. Z lažmi gradimo lažen imidž, ki se ne ujema s tem kar čutimo. Ta imidž postane naša kletka, ki nas iz dneva v dan bolj duši.

Strah pred izpostavitvijo postane naša nova normala. Namesto, da bi bili ponosni nase, se začnemo sramovati samega sebe. Bojimo se, da bi drugi izvedeli kdo smo v resnici.

Pa da ne bomo govorili samo o tem, kako grozna je laž, dajmo raje pogledati kako super je iskrenost:

 

 ✅ Lažje iskanje rešitev

Kadar smo iskreni, vidimo preko izgovorov. Lažje pridemo zadevam do dna, saj smo iskreni tudi do sebe. Če je laž del našega vsakdana, največ lažemo sebi. »saj ni tako slabo…«, »kajenje meni sploh ne škodi«, »samo še 10 minut poležim, potem pa vstanem«… Če smo iskreni, tudi od sebe izgovorov ne sprejemamo, saj vemo, da so to samo izgovori s katerimi prikrivamo resnico.

 

✅ Sprejetje samega sebe

Ko smo iskreni se lažje sprejmemo, saj napihovanje naših uspehov ali pa laganje o kilogramih ne pride v poštev.

 

✅ Boljši spomin

Če ne rabimo poleg resnice hraniti še paralelnih spominov kaj smo komu rekli, potem je naš »disk« razbremenjen in ne rabi predalčkati različnih verzij zgodb.

 

✅ Pristni odnosi

S tem ko poslušamo svoja čustva, ter ravnamo v skladu z njimi, živimo življenje, ki si ga želimo. Če svoja čustva tajimo in iz strahu pred konfrontacijo živimo življenje po pričakovanjih drugih, ne bomo nikoli srečni. Ko povemo ljudem kaj si mislimo, vedno vedo na čemu so in lahko svoje vedenje spremenijo. Če komu kot človek ne odgovarjamo, se bo sam odstranil z našega življenja. Ljudje, ki bodo pa ostali, nas bodo pa imeli radi točno takšne kot smo in to je vredno največ. Pred njimi bomo lahko resnično sproščeni in bomo imeli pristne odnose, ki bodo temeljili na ljubezni in zaupanju.

 

✅ Plavamo s tokom

Ko lažemo, svet okoli sebe oblikujemo tako, da ni v skladu z nami. Odnosi niso takšni kot si želimo, saj nikoli nismo popolnoma sproščeni. Življenje ne poteka kot bi želeli, saj si za vse pomanjkljivosti konstantno iščemo izgovore, namesto da bi se jih naučili odpravljati. Iskrenost je veliko boljša pot. Ko smo iskreni se naša okolica počasi spreminja v svet, ki nas sprejema takšne kot smo in dobimo občutek, kot da prvič v življenju plavamo s tokom.

 

✅ Miren spanec

Iskrenost nam omogoča čisto vest. Zvečer, ko se uležemo v posteljo, nas zato ni strah, da bi nas kdo ujel na laži. Vse težave, ki se nam pojavijo v našem osebnem in poslovnem življenju pa zaradi iskrenosti veliko lažje odpravimo. Posledično lažje zaspimo in imamo miren spanec.

 

✅ Grajenje poguma

Pot iskrenosti ni pot strahopetca. Biti iskren je težje, kot biti lažnivec. S tem, ko si upamo izražati svoje želje, misli in čustva gradimo pogum. Pogum ni lastnost, ki nam je dana ob rojstvu, ampak se kot mišica gradi skozi celo življenje z vsakim našim dejanjem. Ko kljub nelagodju izberemo iskrenost, ter se soočimo s težavami, nas je vsakič manj strah izraziti sebe.

 

✅ Krepitev svoje avtentičnosti

Z iskrenostjo gradimo sebe, z lažmi pa svoj imidž. Kaj je pomembnejše? Če si upamo izražati svojo voljo se krepimo, če pa mislimo, da se moramo vedno podrejati drugim pa se naučimo tlačiti svoja čustva, kar pa vodi v tesnobo in depresijo.

miren

Kje se najhitreje ujamemo v past laži?

Laž večinoma ni slabonamerna.

Trdno verjamem, da se vsi trudimo po svojih najboljših močeh, vendar je laž veliko lažja, od iskrenosti, zato večkrat prevlada. Velikokrat se ujamemo v past, ki je zamaskirana v nekaj nedolžnega kot je na primer: »Nisem ga hotel prizadeti, zato mu nisem povedal resnice.«. Seveda je bolj kot varovanje čustev druge osebe tu v ozadju strah pred nelagodjem.

Katere so še druge »nedolžne« pasti laži?

❌ Olepševanje in napihovanje 

V prodaji velikokrat pride do tega, da poskušamo cilj doseči na vsak način, zato podatke velikokrat zaokrožujemo navzgor, ali pa obljubljamo stvari, ki jih nato ne dostavimo v takšni meri, kot smo na začetku obljubili. Zaradi tega posledično izgubimo marsikatero stranko, saj z neizpolnjevanjem obljub izgubljamo zaupanje.

 

❌ Mir v hiši 

Bolj kot pristni odnosi nam je pomemben mir v hiši in zaradi tega se izogibamo konfrontacijam. To se velikokrat dogaja v partnerskih odnosih, kjer se po napornem dnevu nočemo spuščati v globoke debate glede skupne prihodnosti. Da se izognemo neljubim temam, večkrat popustimo in se strinjamo z dogovorom, ki nam v resnici sploh ni po godu. Vse samo zaradi tega, da se izognemo trenutnemu nelagodju. Na dolgi rok to vodi še v večje nezadovoljstvo in razpad marsikaterega odnosa.

 

❌ Cilj je pomembnejši od poti 

Če nam je cilj pomembnejši od poti, potem smo velikokrat za ta cilj pripravljeni prekršiti svoje vrednote, kar pa vodi v laž, slabo vest in uničevanje odnosov. Biti »goal oriented« ne pomeni, da bomo cilje dosegli na vsak način, ampak da bomo od sebe dali svoj maksimum. Svoj maksimum v skladu z našimi vrednotami od katerih ne odstopamo. Le na ta način bomo resnično ponosni nase, ko bomo cilj dosegli. Če bomo za doseganje ciljev pod vlak metali naše sodelavce in se lagali, da dosežemo svoje, ne bomo prišli daleč.

 

❌ Selektivna iskrenost 

Največja past je selektivna iskrenost ali to da si dopuščamo, da lahko laž uporabimo ob nekaterih situacijah. Če bomo imeli laž v našem arsenalu, jo bomo vedno lahko potegnili na plan. Vedno bomo tudi v internem konfliktu, ali se zlagati, ali pa povedati po resnici. Če se ji dokončno odrečemo, pa se izognemo tudi tej dilemi in tudi stresu, ki ga ta dilema prinese.

“Iskrenost ti ne bo prinesla veliko prijateljev, a ti bo vedno prinesla prave.”

John Lennon

The Beatles

Kako nam lahko iskrenost spremeni življenje?

Laž ima kratke noge, resnica pa je večna

Zakaj so noge tako kratke? Ja, ker takoj ko je laž izpostavljena pogrne na celi črti. Laž je kratkoročna. Z resnico je zgodba drugačna. Resnica je večna in ji nikoli ne poteče rok trajanja. Če želimo v življenju srečo in uspeh moramo igrati dolgoročno igro, kjer laž ne pride v poštev. Tudi najmanjša ne.

Laž vedno s seboj prinese tudi potencial za multipliciranje težave, ki jo prikriva. Resnica pa se s težavo sooči in tudi odpravi.

Današnji blog sem napisal res z veseljem, saj so mi te ugotovitve drastično spremenile življenje na bolje in če s člankom spodbudim vsaj eno osebo k temu, da poskuša biti iskrenejša, bom namen članka dosežen.

laž ima kratke noge

Želiš spraviti teorijo v prakso?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.