Avtentično vodenje

“Vodje, ki ne poslušajo so sčasoma obdani z ljudmi, ki nimajo nič za povedati.”

Andy Stanley

Župnik in Pisatelj

Avtentično vodenje je še ena od trendovskih besed, ki se pogosto uporablja, a le redko razume. Na to temo je napisanih kar nekaj člankov a večina se avtentičnega vodenja le površinsko dotakne in bralcem ne nudi globlje razlage, ki lahko vodi do pravega razumevanja termina.

V tem članku sem poleg razlage napisal tudi kratek vodič, kako postati pravi avtentični vodja. Avtentični vodja lahko postane vsak, če si to resnično želi in za začetek je vse kar potrebujemo želja in močna volja.

Na kratko…

Avtentično vodenje lahko na kratko opišemo kot vodenje z iskrenostjo in veliko mero samozavedanja. Vodenje kjer so različna mnenja cenjena in kjer je skupno dobro pomembnejše od osebnih ambicij vodje. Avtentični vodja v službi ne projicira drugačnega imidža kot v privatnem življenju ker ne nosi maske. Avtentični vodja ne zakriva svojih šibkosti in si upa biti ranljiv, saj ve da je to edini način, kjer je lahko pri svojem osebnem razvoju resnično svoboden. Inovativno delovno okolje lahko preživi le z vodstvom, ki ne samo dovoljuje, ampak spodbuja svobodno izražanje in odprto debato.

avtentično vodenje

Zakaj je avtentično vodenje zlati standard vodenja?

– Avtentično vodenje omogoča čist pretok informacij znotraj podjetja. Kultura, ki spodbuja iskrenost in ne kaznuje nasprotujočih mnenj omogoča kreativno razmišljanje na vseh nivojih podjetja ter posledično rezultira v večji inovativnosti.

– Zaradi iskrene komunikacije in sprotnega reševanja problemov, je med zaposlenimi veliko manj tenzij in nepotrebnega stresa kot pri npr. avtoritativnem načinu vodenja.

– Avtentično vodenje spodbuja raznolikost in konstantno išče skrite talente v svoji ekipi, ter jim delo prilagodi tako, da njihovi talenti pridejo čim bolj do izraza.

– Zaradi večje sreče zaposlenih je produktivnost v podjetju večja.

– Osebne ambicije avtentičnih vodij delujejo v skladu z vizijo podjetja, kar pomeni da vodje sprejemajo odločitve, kjer je dobrobit podjetja na prvem mestu.

– Avtentični vodja gradi svojo ekipo in skrbi za njihov konstanten razvoj. Sposobnosti podrejenih ga ne ogrožajo, ampak navdihujejo.

– Avtentično vodenje spodbuja sodelovanje kar posledično vodi do boljših rezultatov.

– Zaradi manj stresnega delovnega okolja je fluktuacija zaposlenih manjša.

– Kultura, ki bazira na iskrenosti avtomatsko poskrbi za manj izgovorov in boljše rezultate.

– Odnosi v podjetju so zaradi večjega medsebojnega zaupanja boljši.

Torej, če povzamemo: Boljše delovno okolje, boljši odnosi in boljši rezultati.

Zdaj ko približno vemo, kaj je avtentično vodenje in zakaj je to najboljši pristop k vodenju, pa je čas da pogledamo, kaj avtentično vodenje zahteva.

Kako postati avtentični vodja?

Kot sem že na začetku omenil, avtentično vodenje zahteva iskrenost in veliko mero samozavedanja. In preden lahko začnemo uspešno voditi druge, se moramo naučiti voditi sebe.

iskrenost

Poglejmo najprej samozavedanje

Ta del ločuje povprečne vodje od odličnih. To ne pomeni samo to, da se znamo občasno zalotiti kadar izbruhnemo v jezi, ali pa da spoznamo da iz podjetja odhajajo ključni zaposleni, ker ne znamo pravilno podajati ali sprejemati kritike. Visok nivo samozavedanja pomeni predvsem to, da razumemo kdo sploh smo.

Če se resnično hočemo izboljšati in postati avtentični, se moramo naučiti ločevati sebe od svojega ega. Zakaj? Ker dokler tega ne storimo, smo sužnji naših starih navad in naših misli. Prepuščamo se toku svojih misli, v sebi kuhamo zamere, iščemo izgovore za slabe navade kot je kajenje, slaba prehrana, kolerični izpadi,… Sami sebi mečemo polena pod noge.

Kako postanemo gospodarji svoje volje?

Kako lahko svoj ego iz gospodarja spremenimo v služabnika?

Ta korak ni enostaven in ne zgodi se čez noč, je pa vsekakor korak, ki se splača. Potrebno se je resnično poglobiti vase in spremeniti svoj pogled na svet. Dokler z vsemi konstantno tekmujemo in se obremenjujemo z nasprotujočimi mnenji, si onemogočamo biti avtentični. Iz površja se moramo pomakniti v globino in se vprašati nekaj vprašanj, na katera nam zahodna znanost ne zna odgovoriti.

Na primer:

Ali smo ljudje samo kos mesa, ali smo nekaj več od tega?

Zakaj imam v svoji glavi večkrat dialog, če sem notri sam?

Ali smo misleci, ali poslušalci svojih misli?

Od kje sploh pridejo naše misli?  

Je boljše biti občutljiv ali odporen na čustva?

Ali smo ljudje človeška bitja s spiritualnimi izkušnjami, ali smo spiritualno bitje s človeško izkušnjo?

“Srečen si kadar je usklajeno kar misliš, govoriš in delaš.”

Gandhi

Indijski odvetnik in borec za človekove pravice

Odgovori na ta vprašanja terjajo veliko raziskovanja

Ta tematika je preveč kompleksna, da bi ji lahko v blogu prišli do konca. Za napredek na tem področju in pomoč pri razumevanju kako se lahko nehamo identificirati s svojim umom priporočam knjigo »Power of Now« od Eckharta Tolle-ja, ali pa knjigo Naslednji korak, kjer bralcu skozi lastne izkušnje pokažem kako vsak dan zmagovati v bitki z egom.

ego

7 temeljev avtentičnih vodij

Ko enkrat znamo svoj ego ločiti od sebe, lahko nanj gledamo objektivno in svojo osebnost razvijemo tako, da nam čim bolj služi. Svoje pomanjkljivosti in napake lahko takoj opazimo in jih zradiramo iz svojega življenja. Končno lahko nehamo loviti svoj rep. Zdaj lahko izstopimo iz avtopilota in si postavimo močne osebnostne temelje, na katerih bomo lahko zgradili srečno prihodnost.

Dobrota

Spoznanje, da nismo obiskovalec tega sveta, ampak smo njegov del, nas pripelje do tega, da želimo na svet pozitivno vplivati. Tekmovanje z vsemi in gonja za »uspehom« ter materialnimi dobrinami vodi v nesrečo. Kar damo v svet, tudi prejmemo. Če bomo v svet dajali obrekovanje, cinizem, pesimizem in negativizem, bomo to tudi prejeli. Če bo pomoč drugim pri vrhu naših interesov in če bomo v svet dajali pozitivnost ter hvaležnost, nam nikoli ne bo hudega.

Iskrenost

Iskrenost ni opcija. Iskrenost je način življenja. Dokler bomo laži dopuščali možnost in se bomo zlagali kadar nam bo to bolj prikladno, bomo vedno plavali proti toku. Zakaj? Zato, ker bodo naši možgani vedno laž ponudili kot opcijo in vedno težje bomo razlikovali med resnico in lažjo. Če lažemo drugim, lažemo tudi sebi. Eno brez drugega ne gre. Ko si enkrat v svoji glavi začnemo iskati izgovore, da ublažimo realnost, ki nam ni najbolj všeč, smo še korak dlje od srečnega življenja.

Razumevanje svojih čustev

Čustva imajo zelo pomembno sporočilno vrednost. Če jih bomo tlačili, bomo čutili zelo velik stres, ki bo na dolgi rok vodil v resno bolezen. Če bodo nenadzorovano bruhala iz nas, bomo poškodovali odnose z ljudmi okoli nas. Ko se jih naučimo razumeti in pravilno sprocesirati, lahko lažje premagujemo strahove, imamo boljše odnose z ljudmi in imamo višjo kakovost življenja, saj se stres ne nabira v nas. Dve odlični knjigi na to tematiko sta »Power of Vulnerability« od Brene Brown in »Living like you mean it« od Ronalda J. Fredericka.

Disciplina

Prvi korak je, da spoznamo kje ga »biksamo« in kaj moramo spremeniti v našem življenju. Drugi korak je da začnemo nov način življenja živeti in tu nam pomaga disciplina. Disciplina je most do vpeljave novih, boljših navad. Ko nam je nelagodno nekomu povedati resnico, ki mu najverjetneje ne bo najbolj všeč, nam samozavedanje in disciplina pomagata pri tem koraku, saj je trenutno nelagodje vedno boljše od obžalovanja. Ko se odločimo za zdrav način življenja, nam disciplina priskoči na pomoč da se ne pregrešimo. Odlična knjiga na to tematiko je »Can’t hurt me« od Davida Gogginsa.

Vizija in konsistentnost

Ko si skreiramo kaj hočemo od življenja in kakšen človek hočemo biti, je pomembno da to ni dvomesečni projekt, ampak da je to naš novi način življenja. Ne lotevamo se diet. Diete so začasne. Če želimo boljše življenje moramo slabe razvade opustiti za vedno in vpeljati nove navade, ki nas krepijo. Avtentični vodja igra dolgoročno igro. Zaveda se, da je življenje maraton in ne šprint. Avtentični vodja ne lovi hitrih užitkov, ampak mu je pomembnejša dolgoročna sreča, ki zahteva vsakodnevne aktivnosti namenjene rasti.

Popolna odgovornost

Ko smo mlajši, se izogibamo odgovornosti, saj še ne zaupamo v svoje sposobnosti in se bojimo neuspeha. Mislimo, da če prevalimo krivdo za svoje neuspehe na nekoga drugega, da polepšamo svoj imidž. Izogibanje odgovornosti je znak nezrelosti. Avtentični vodja prevzame odgovornost za vsa pretekla in bodoča dejanja. Zanima ga resnica in ne olepšane pravljice, saj ve da lahko le s sprejemanjem popolne odgovornosti napreduje v pravega vodjo.

KAIZEN

KAIZEN je japonska beseda za konstantni napredek. Avtentično vodenje zahteva konstantno nadgrajevanje sebe in svojega vodenja. Avtentični vodja ne zaspi na lovorikah ampak se zaveda, da je osebnostna rast pot brez ciljne črte. Z vsakodnevnim učenjem poskrbi, da je vsak dan boljši in modrejši kot je bil en dan prej. Stagnacija je nekaj kar zmrazi vsakega avtentičnega vodjo, zaradi česar ne pride v poštev. Odlični knjigi, ki data zelo velik poudarek na konstanten napredek sta »7 habits of highly effective people« od Stevena Coveya in »Monk who sold his Ferrari« od Robina Sharme.

kaizen

Ko imamo postavljene trdne osebnostne temelje, lahko na njih zgradimo osebnost na katero bomo resnično ponosni. Dobrota, iskrenost in poslušanje svojih čustev nas bodo vedno usmerjali v pravo smer. Svoj ego bomo sčasoma oblikovali v skupek vedenjskih vzorcev in navad, ki nam bodo služile, hkrati pa bomo konstantno delali na svoji prisotnosti in samozavedanju.

Naslednji korak so avtentični odnosi

Ker smo si že postavili prave temelje in vsak dan delamo na svoji emocionalni inteligenci ter samozavedanju, nam empatija ni tuja. Ker smo ljudje v svojem jedru enaki, lahko s spoznavanjem samega sebe, hkrati spoznavamo tudi druge. Vzorce, ki jih prepoznamo v nas, kmalu začnemo opažati tudi v drugih.

Grajenje našega imidža nam ni več pomembno, saj ga ne potrebujemo več. Vemo kdo smo in naša vrednost ni odvisna od validacije drugih. Nikomur ne rabimo ničesar več dokazovati, zato nam zmagovanje v argumentih ni več pomembno. Pomembno nam je samo priti resnici do dna.

To se rezultira v naši odprtosti in sproščeni komunikaciji. Nasprotujočih mnenj se ne bojimo več, ampak jih spodbujamo, saj se zavedamo, da več glav več ve. Če je nasprotujoče mnenje bolj smiselno od našega, ga z veseljem posvojimo ne glede na to od koga pride, saj to pomeni, da smo se naučili nekaj novega.

Vzdušje v naši ekipi je zaradi takšne komunikacije bolj sproščeno in bolj kreativno, saj se ljudje ne bojijo izražati svojih mnenj.

avtentični odnosi

Vodenje z zgledom

Zaradi dobro postavljenih temeljev, kot sta iskrenost in odgovornost, imamo lahko v svoji ekipi zelo visok nivo zaupanja, kar pomeni, da naši sodelavci vedo, da se lahko zanesejo na nas. Prav tako se zavedajo vrednosti naše besede, zaradi česar lahko bolj efektivno delegiramo.

Ker smo avtentični in se konstantno izboljšujemo lahko vodimo z zgledom, saj je to naš način življenja. Ne nastopamo več, saj vemo, da je avtentičnost način življenja, ki nam omogoča večjo srečo in veliko več svobode.

Ljudje v nas prepoznajo lastnosti, ki si jih želijo tudi sami, zaradi česar z večjim veseljem delajo z nami in so tudi sami bolj motivirani za svoj lasten napredek.

Avtentično vodenje ni samo trenutni trend, ampak je zlati standard vodenja, h kateremu stremijo vsi. Iskrenost, dobrota, odgovornost in disciplina so vrednote, ki se ne razvijejo same od sebe, ampak zahtevajo konsistentnost in trdo delo.

“Iskrenost je prvo poglavje v knjigi modrosti.”

Thomas Jefferson

Ameriški predsednik

Avtentično vodenje ni naravni talent, ampak je skupek spoznanj, ki nas spremenijo v boljše vodje in predvsem v srečnejše ljudi.

Želiš teorijo spraviti v prakso?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.