Empatija in Apatija v Ravnovesju

Čustvena inteligenca v poslovnem svetu

Zagotovo ste že slišali, da v poslu ni prostora za čustva”. To je bil zelo dolgo zelo popularen stavek, ki so ga zelo velikokrat izrekli “kaktusi”, kot izgovor za svojo železno masko.

Kaktus pravimo poslovnežu, ki na ven kaže imidž apatičnosti in nezlomljivosti, znotraj pa se bori s hudim stresom, nespečnostjo in kopico potlačenih čustev.

To, da so tudi poslovneži ljudje s čustvi vemo že od nekdaj, zadnja leta pa se prvič o tem res odkrito pogovarjamo. Ravno zaradi tega vedno večjo veljavo v poslovnem svetu dobiva tudi čustvena inteligenca, ki je danes še posebej iskana pri vodilnemu kadru.

Vodje so danes zaradi transparentnosti, ki jo nudijo socialni mediji, veliko bolj izpostavljeni, kot so bili pred zlato dobi interneta, zaradi česar se od njih zahtevata avtentičnost in empatija.

Nova služba je lahko samo dva klika stran, zaradi česar ljudje ne trpijo več brezčutnih, arogantnih vodij, ki se zaradi svojih nerazrešenih kompleksov znašajo nad svojimi podrejenimi.

mask

Lastna izkušnja z nerazumevanjem čustev

Tudi sam sem bil včasih “kaktus” in se zelo dolgo boril s stresom, nespečnostjo in potlačenimi čustvi, dokler nisem spoznal, da enostavno ne zmorem več te dvoličnosti. Telo mi je preprosto reklo “dovolj”, ter mi z boleznijo začelo kazali svoj odpor.

Po nekaj ključnih spoznanjih in nekaj mesečnem prehodnem obdobju, sem odložil svojo masko in začel s spoznavanjem in izražanjem svojih čustev, ki sem jih pred tem dlje časa ignoriral.

Poleg zelo vidnih zdravstvenih izboljšav, višje samozavesti in veliko boljšega razumevanja samega sebe, sem na veliko višji nivo dvignil tudi svojo empatijo in komunikacijo.

Razumevanje da tudi med empatijo in apatijo potrebujemo zdravo ravnovesje je eno od spoznanj, ki nam omogoča boljše krmarjenje med vsakodnevnimi službenimi in domačimi izzivi.

“Nikogar ne zanima koliko veš, dokler ne ve, kako ti je mar.”

Theodore Roosevelt

Ameriški predsednik

Kaj sta Empatija in Apatija?

Empatija je zmožnost razumevanja in čutenja kaj druga oseba izkuša s tem, da se znamo postaviti v njihovo vlogo. Empatija je ključna pri učinkoviti komunikaciji, vodenju in grajenju odnosov.

Apatija ali ravnodušnost ni na najlepšem glasu. Kadar smo apatični se ne postavimo v kožo sogovornika in gledamo situacijo izključno iz našega stališča. Tudi pokažemo ne, da nam je mar, saj nam ni.

Kljub temu, nam v nekaj situacijah tudi apatičnost pride prav. A več o tem kasneje.

Zakaj je empatija tako pomembna?

Brez empatije, smo kot buldožer, ki ruši vse pred seboj, brez oziranja na kogarkoli drugega. Empatija nam omogoča splesti trdnejše vezi z drugimi. Ljudje smo socialna bitja in človeška bližina je ena izmed fundamentalnih človeških potreb. 

Empatija nam pomaga vzpostaviti ZAUPANJE.

Veliko lažje zaupamo ljudem, ki jih lahko “preberemo”. Človek, ki nikoli ne pokaže nobenega čustva in nas ne razume, v nas ne vzbudi občutka, da mu lahko zaupamo. Deluje nam nepredvidljiv, skoraj nečloveški, zaradi česar smo ob njem previdnejši. S takšnim človekom bomo težko spletli odnos, ki temelji na medsebojnem zaupanju.

Empatija nam pomaga razumeti različne vidike in motive. Sploh pri vodenju je to res ključnega pomena, saj brez empatije ne bomo razumeli potreb in želja naše ekipe. Z dobro razvito empatijo lažje vodimo pogovore in preprečimo konflikte še predno pride do njih. Prav tako pa smo lahko odličen mediator.

Na kratko… s pomočjo empatije razumemo čustva naših sogovornikov in se na njih odzovemo na najprimernejši način. Ko nam nekdo govori nekaj, kar ga je zelo ganilo, se mu s pomočjo empatije lahko približamo na način, da mu pokažemo sočutje.

empathy

Kdaj nam pride prav apatija?

Z empatijo lahko razumemo druge iz njihove perspektive. Poskušamo se vživeti v njihovo zgodbo in razumeti njihova čustva.

Žal je v svetu zelo veliko negativnosti zaradi česar ob pretirani empatiji naše življenje zelo hitro postane zelo razburkano. Sploh kadar nas nekdo zaradi svojega nerazumevanja ali pa nezrelosti poskušajo potegniti dol in spraviti v slabo voljo.

V peklu nihče noče biti sam. Vsak ki trpi, podzavestno išče družbo v svojem trpljenju, zato velikokrat išče reakcijo ali konflikt. S svojo bolečino takrat želi v drugih vzbuditi strah, jezo ali stres v kakšni drugi obliki. To v večini primerov počne popolnoma podzavestno.   

Sam dam zelo veliko na notranji mir, zaradi česar se ob tem ko prepoznam takšno vedenje, od tega čustveno distanciram in preusmerim svoj fokus drugam, kadar je le to mogoče.

“Zaznavati pomeni trpeti.”

Aristotel

Grški filozof

Tovrstne negativnosti je izredno veliko tudi na socialnih omrežjih, kjer ljudje svojo negativnost stresajo vse povprek. Ravnodušnost nam v tem primeru pride tudi zelo prav, saj se nočemo zapletati v vsako opazko, mnenje ali pa obtožbo.

Življenje je enostavno prelepo in prekratko, da bi svoj čas zapravljali za vso negativnost ki je v svetu. Tudi vsakodnevno spremljanje novic in grozot, ki se dogajajo po vsem svetu, nam pri pretirani empatiji lahko povzroča zelo veliko stresa.

Vsega enostavno ne rabimo razumeti in pri tem je dobro, da imamo v mislih to, da je kakovost našega življenja odvisna od poteka naših misli. Če bomo svojo pozornost dajali negativnim komentarjem na raznoraznih novičarskih portalih ali komentarjem, ki spodbujajo sovraštvo na socialnih omrežjih, bomo naš um hranili z negativizmom, kar ni najboljša dieta, če želimo srečno življenje.

apathy

Kakšno naj bo ravnovesje – Empatija in apatija

Vsekakor naj bo ravnovesje v prid empatiji. Z njeno pomočjo bomo težave v naših odnosih reševali sproti, v drugih bomo vzbujali občutek zaupanja in pravočasno bomo popravljali napake v našem vedenju. Svet okoli nas bomo bolje razumeli in imeli bomo boljše odnose.

Vseeno pa imejmo v mislih, da je naša sreča naša prioriteta in da nam vsakega strupa tudi ni potrebno spiti. Ravnodušnost je v veliko primerih pravi odgovor na sovražni govor, opravljanje, nesmiselno obtoževanje ali iskanje konflikta na spletu.

Še posebej, pa nam občasna apatičnost pride prav, če delamo v klicnem centru na oddelku za tehnično pomoč. Ko pride do izpada TV signala med finalom lige prvakov nam ob 200 besnih klicih pride zelo prav, da si ne jemljemo vsega k srcu 🙂

 

Ti je ta tematika zanimiva?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.