Ravnovesje med trudom in udobjem

V drugem članku iz serije »Iskanje ravnovesja« si bomo pogledali ravnovesje med trudom in udobjem. Vsak od nas je slišal že celo kopico rekov o coni udobja in kako je treba za srečno življenje redno stopati iz nje.

Ok, ampak a vemo kaj to točno pomeni? Kako pogosto moram stopiti iz cone udobja? Izven cone udobja ne morem živeti, saj si ne želim biti konstantno pod stresom. Če pa ostanem v coni udobja, pa se ne razvijam in me sčasoma začne razžirati slaba vest…

 

cona udobja

Kje je potem tista prava meja?

Kot pri vsakem drugem ravnovesju, je tudi pri temu za uspeh in srečo treba postaviti sistem, ki bo deloval na dolgi rok.

Konstantno življenje izven cone udobja je nemogoče, saj naše telo za regeneracijo potrebuje počitek in udobje. Problem nastane, ker s »počitkom« velikokrat pretiravamo. Zakaj? Ker je naše telo po naravi bolj usmerjeno k udobju.

Razlog za to je naš ego, ki je v prvi vrstni naš obrambni mehanizem, ki nas skuša vedno zadržati na varnem. Najbolj varno je pa vedno na nam poznanem terenu, doma, na kavču, brez kakršnihkoli možnosti poškodb, ali drugačnih stresov.

Močnejši kot je naš ego, večja je možnost, da ne bomo v ravnovesju, saj bodo argumenti za počitek vedno močnejši kot za trud. Ko omenjam ego, tu ne govorim o arogantnosti ali nastopaštvu, ki sta bolj prepoznavni obliki našega ega. Danes bomo bolj govorili o lenobi.

ravnovesje

Kaj sploh je lenoba?

Lenobo lahko opišemo tudi kot pomanjkanje volje za trud. Stanje, ko bi se najraje izklopili, ali pa počeli stvari, ki so enostavne in nam ne predstavljajo izziva. Do tega stanja pa pride večkrat tudi takrat, ko nimamo biti od ničesar utrujeni.

Zakaj se to zgodi?

Npr. Prejšnji dan je bil miren, spali smo 9 ur, zjutraj nismo počeli nobene fizične aktivnosti, a se še vedno počutimo, kot da smo popolnoma brez energije in bi cel dan najraje poležavali.

Do takšnih dni pride takrat, kadar smo brez ciljev. Če nimamo zastavljenih točnih dnevnih ciljev, se naši prosti dnevi lahko hitro spremenijo v varčevanje energije.

Udobje je naša »tovarniška nastavitev« proti kateri stremi naše telo, zato bo ob pomanjkanju ciljev udobje prva izbira. Če logično pomislimo je to popolnoma smiselno. Zakaj bi trošili energijo čisto za brez veze? Žal se neizkoriščena energija v nas nalaga samo v obliki odvečnih telesnih maščob, zaradi česar nam njeno varčevanje ne koristi.

Tudi ko naš cilj dosežemo, ni čas za pretiran počitek. Čas je da si zastavimo nove cilje in gremo naprej.

Če predolgo spimo na lovorikah, ne naredimo nič za naš osebni napredek ali pa nič ne prispevamo k družbi, se v naše misli prikrade slaba vest, saj smo tehtnico preveč prevesili na stran udobja.

Ljudje smo socialna bitja in del naše človeške narave je tudi potreba k prispevanju k družbi. Ta potreba ni tako očitna, kot potreba po počitku, saj ne spada k našim osnovnim potrebam. Kljub temu nam zaradi neizpolnjevanja te potrebe, slaba vest prepreči notranji mir in srečo.

lenoba

Kako lahko premagamo lenobo?

Do sedaj smo ugotovili da je lenoba pomanjkanje volje za trud, do katere pride zaradi brezciljnosti. In v tej ugotovitvi se skriva tudi rešitev za boj proti lenobi.

1. KORAKZačnemo si postavljati dnevne cilje

2. KORAKZačnemo graditi močno voljo z vztrajanjem pri doseganju teh ciljev

Sliši se kar enostavno. Žal je v praksi izvedba velikokrat težja kot v teoriji. Predvsem drugi korak. Prvi korak zahteva doslednost. Če si bomo vsako jutro zastavili ambiciozne, a še vseeno realno izvedljive cilje, bomo vedno vedeli kakšen bo naš naslednji korak. Ko bomo postavljanje in pregled dnevnih ciljev vključili v našo jutranjo rutino, bomo to počeli povsem avtomatsko.

Se bo pa velikokrat zgodilo, da se bo naše telo kljub zastavljenim dnevnim ciljem borilo proti njihovi izvedbi. Ko bo čas da naredimo kar smo si zadali, nas bo naš ego poskušal zamotiti s socialnimi omrežji, dvomi in fizičnim odporom. Takrat se dajmo spomnit na to, da to ni nič drugega kot naša tovarniška nastavitev, ki jo moramo premagati, če želimo narediti korak proti uspehu in sreči.

Vsakič ko bomo premagali našo željo po lenarjenju, bomo okrepili svojo voljo. Če bomo pri tem vztrajali dlje časa, bo naša volja vedno močnejša in vedno lažje nam bo.

“Življenje ne postane lažje, mi postanemo močnejši.”

Steve Maraboli

Vojni veteran in pisatelj

Ko bomo imeli v planu neko nalogo, ki nam je zelo neljuba, se bo naš ego še posebej močno uprl. Takrat imejmo v mislih, da je najtežje začeti. Ko bomo enkrat začeli z delom, bo potem vse lažje steklo.

Pri tem nam lahko pomaga 5 sekundno pravilo. Ko rabimo malo dodatne motivacije za začetek neljube naloge, preprosto začnimo z odštevanjem od 5 do 0 in ko pridemo do ničle, avtomatsko začnemo z delom. S tem bomo hkrati tudi programirali naše možgane, da se bodo vedno manj upirali naši volji.

5 sekundno pravilo

Kakšno naj bo ravnovesje med trudom in udobjem?

Vsi si želimo sreče in svoje življenje oblikujemo po svojih najboljših močeh. Težava se pojavi, če začnemo udobje enačiti s srečo. To je zelo pogost nesporazum, zaradi katerega veliko ljudi živi brezciljno življenje po liniji najmanjšega odpora.

Veliko jih sanja o zadetku na loteriji, ali pa kakšni drugi obliki finančne svobode s ciljem, da bodo potem lahko preostanek življenja poležavali na plaži s koktejlom v roki. Redkokdo pomisli na življenje eno leto po dogodku, ko bi imel denarja na pretek, kupil bi že vse kar bi si želel, poležavanja in pitja bi imel že »poln kufr« in ne bi več vedel kaj bi počel sam s seboj.

Že na začetku članka smo ugotovili, da za srečo potrebujemo napredek, stopanje izven cone udobja in prispevanje k družbi, kar je pa popolno nasprotje udobja.

Udobje in počitek torej ne vodita k sreči, sta pa vseeno pomemben del nje. Ključna sta za vzdrževanje balansa, ki je potreben da ne pregorimo.

Ravnovesje namreč lahko prevesimo tudi na stran truda, če se brezglavo ženemo za dosežki, med tem pa ne poslušamo svojega telesa. To na daljši rok vodi do izgorelosti ali hujših zdravstvenih težav.

Na udobje lahko gledamo kot na naš polnilec. Gor se priklopimo zato, da si napolnimo baterije. Ko so baterije polne, pa gremo ponovno v akcijo.

Počivanja se ne poslužujmo, kadar ga ne potrebujemo, saj nočemo slabe vesti. Hkrati pa tudi nočemo krepiti svojega ega. Večkrat kot podležemo našim »tovarniškim nastavitvam«, bolj jih okrepimo in naslednjič jih je še težje premagati.

 

ravnovesje

S točnimi cilji lažje vzpostavimo ravnovesje

Poskrbimo, da imamo v življenju zastavljene cilje, ter da so naši dnevni polni aktivnosti in truda. Tu ne govorimo samo o naših kariernih podvigih.

Trud moramo vlagati tudi v:

  • Odnose
  • Našo fizično pripravljenost
  • Pridobivanje novih znanj
  • Premagovanje strahov
  • Reševanje raznoraznih problemov

…in vsa ostala nam pomembna področja.

Kot sem zapisal že v prejšnjem članku na temo balansa, je ključno to da ugotovimo, kaj točno hočemo od svojega življenja.

Ko imamo definirane točne želje in cilje, je potem bistveno lažje ostati proaktiven in stopati iz cone udobja, saj imamo naš ZAKAJ.

Če bomo pa trud vlagali v nam vsa pomembna področja v našem življenju, bomo lahko zvečer zaspali brez slabe vesti in imeli resnično kvaliteten spanec.

Naslednji dan pa ponovimo vajo 🙂

Želiš spremeniti teorijo v prakso?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.