Strah pred neuspehom

“Kar nas ne ubije, nas okrepi.”

Friedrich Nietzsche

Nemški filozof

V tem članku si bomo podrobneje pogledali:

📌 Kako zelo nas ovira strah pred neuspehom?

📌 Zakaj se tako bojimo neuspeha?

📌 Kaj nam lahko pomaga pri premagovanju tega strahu?

Strah pred neuspehom

Neuspeh. Strah in trepet velike večine ljudi. Vsi si želimo iti skozi življenje s čim manj neuspehi. Zakaj? Ker neuspeh ni prijeten in se mu želimo na vsak način izogniti.

In ravno zaradi tega ogromno projektov pade v vodo. Koliko je res vrhunskih idej, ki nikoli niso prišle na trg zaradi strahu pred neuspehom? Zagotovo veliko, veliko več kot je idej, ki so bile uspešno realizirane. Škoda.

Večina teh idej se konča že v našem umu, kjer ocenimo naše trenutne sposobnosti in ugotovimo, da projektu s trenutnim znanjem nismo kos. Mogoče bi celo začeli s projektom in se z izzivi soočili, če ne bi neuspeh zraven pripeljal še komponento sramu.

Marsikoga že sama misel na neuspeh spravi v zadrego.

»Toliko ljudem sem že povedal za ta projekt,… kaj če mi ne uspe? Osmešil se bom.« Je misel, s katero se je soočil vsak, ki se je kadarkoli lotil nečesa novega.

strah pred neuspehom

Poglejmo en primer:

Želimo začeti samostojno pot.

Pustimo varno službo grafičnega oblikovalca v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani in odpremo svoj s.p.

Ker smo se že pred odprtjem s.p.-ja dogovorili za 3 projekte s tremi strankami, samozavestno začnemo samostojno pot. Na socialnih omrežjih zamenjamo status zaposlitve v CEO inovativnega dizajnerskega podjetja, vsem svojim bližnjim in prijateljem s ponosom povemo, da smo končno sami svoj šef in da se nam obeta super prihodnost.

A ker življenje ne poteka kot konsistentna eksponentna rast, ampak bolj kot nihanje med vzponi in padci, se nam tudi tu kmalu zalomi. Že prvi teden nam 2 od treh strank s katerimi smo se dogovorili za večmesečne projekte odpovesta sodelovanje, tretji pa nam konkretno zmanjša obseg dela.

Preračunamo si naše prihodke in jih primerjamo s stroški ter pred očmi se nam prikaže velika ura, ki odšteva do dneva, ko nam bo na našem bančnem računu zmanjkalo denarja.

Panika.

Prevzame nas dvom. Kar naenkrat pod vprašaj postavimo našo samostojno pot in se začnemo tepsti po glavi »Kaj si mislil? Pustil si dobro plačano službo za to, da boš zdaj izpadel kot luzer, ki mu ni uspelo.«

strah pred neuspehom

Najbolj nas boli ponos

Bolj kot česar koli drugega se bojimo tega, da bi se morali vrniti v staro službo(če nas bodo sploh še hoteli) z repom med nogami.

Samostojna pot žal izgleda zelo drugače, kot varna zaposlitev v podjetju. Ko smo zaposleni ne zmanjka novih projektov, saj je tam cel oddelek ljudi, ki skrbi za to. Tudi za prihodke ne rabimo skrbeti, saj vsak mesec na svoj račun prejmemo plačo.

Ko smo pa na samostojni poti, smo pa (vsaj na začetku) v veliko primerih one-man band. Smo oblikovalci, računovodje, prodajalci in izterjevalci. Začetki so vedno težki in vsakega, ki misli, da ga na samostojni poti ne bo čakalo nobeno presenečenje ali izziv, čaka kar nekaj neprijetnih presenečenj. 

Ali bomo izzive in poraze uspešno prestali pa je odvisno od našega odnosa do neuspeha.

strah pred neuspehom

Neuspeh lahko dojamemo na dva načina

Neuspeh lahko dojamemo kot lekcijo od katere se bomo marsikaj naučili, ali pa kot znak »Obrni« ali »Odnehaj, to ni zate«.

To, da sta nam odpovedala 2 od treh strank za katere smo bili prepričani, da imamo sklenjen dogovor lahko dojamemo kot znak, da nam samostojna pot pač ni namenjena in da je boljše, da ostanemo v naši coni udobja z varno zaposlitvijo.

Lahko pa to vzamemo kot da:

✅ Moramo v bodoče sklepati boljše dogovore

✅ Posel ni zagotovljen dokler ni denarja na računu

✅ Moramo za prodajo konstantno skrbeti, saj nočemo biti odvisni od enega klienta

Če bomo vse te tri lekcije upoštevali, ter v bodoče boljše fiksirali dogovore, vzpostavili kontinuirane prodajne aktivnosti, ali pa se celo dogovorili za avansna plačila, bomo iz situacije ven prišli boljši in močnejši.

Torej to ne bo poraz, ampak zmaga, ki bo poskrbela za našo boljšo prihodnost.

Če se odločimo za vrnitev v staro službo, seveda tudi s tem ni nič narobe. Bolel nas bo samo ponos. Zgodilo se nam ne bo nič hudega. Vendar če si resnično želimo začeti samostojno pot, je boljše da ne obupamo takoj.

strah pred neuspehom

Kako neuspeh spremeniti v uporabno lekcijo?

Iz vsakega neuspeha se lahko naučimo nekaj zelo dragocenega, kar nas oblikuje v boljše ljudi. Zaradi novih znanj potem hitreje napredujemo.

Kako lahko premagamo strah pred neuspehom?

Neuspeh nehamo dojemati kot nekaj groznega, kar nas bo ustavilo na naši poti. Neuspehi so neizbežni in nepogrešljivi del naše poti do uspeha. Ja, neuspehi bodo še vedno neprijetni, ampak prav bolečina je naš najboljši učitelj.

Če damo od sebe svoj maksimum, se uspeha ne rabimo bati. Življenje je prekompleksno, da bi predvideli vse izzive in ovire s katerimi nam bo postreglo. Neuspehu se tako ne moremo izogniti, saj na tem planetu ni niti ene osebe, ki bi ji to uspelo, zato nima smisla, da se tepemo po glavi, če mi ne bomo prvi, ki mu bo.

Lahko pa se izognemo slabi vesti, ki jo uspeh velikokrat prinese s sabo na »štuparami«. Ko nam kdaj spodleti, sploh pri večjih projektih, analiziramo potek dogodkov in če ugotovimo, da bi kje lahko naredili več, nam lahko potem slaba vest krati spanec in fokus. Temu se lahko izognemo s tem, da nismo polovičarji. Vedno damo od sebe maksimum in tako nimamo za kaj imeti slabe vesti.

Od napak se vedno naučimo nekaj novega in poskrbimo, da se nam to v bodoče ne ponovi več.

strah pred neuspehom

Neuspeh je ključen del uspeha

Če bomo na neuspeh gledali kot na neizbežne lekcije, bomo sčasoma izgubili strah pred neuspehom in nas to ne bo več oviralo pri tem, da stopimo izven cone našega udobja in se lotimo novih projektov, ki presegajo naše trenutno znanje.

Ko vpeljemo ta pogled v naše življenje vidimo, da neuspeha pravzaprav ni. Če nikoli ne odnehaš, nikoli ne doživiš neuspeha. Izgubimo torej samo takrat ko se vdamo in s sklonjeno glavo obupamo.

Ne samo, da je neuspeh neizbežen. Neuspeh je nujen člen vsakega uspeha.

Svetovno znan primer tega je Thomas Edison. Ko je Edison izumljal žarnico, je seveda ni izumil v prvem poskusu. Daleč od tega. Imel je toliko spodletelih poskusov, da so začeli vanj dvomiti tudi njegovi kolegi.

Na to se je odzval z:

»Ni mi spodletelo. Samo našel sem 10.000 načinov, ki ne delujejo.«

Zaradi takšnega razmišljanja lahko danes komuniciramo na daljavo preko računalnikov in interneta. Če bi vsi obupali ob prvem ali drugem neuspehu, bi pa zdajle v svoji jami ogrnjeni v živalske kože brusili sulico.

Brez neuspeha ni napredka. Zakaj bi se ga torej bal?

“Tisti, ki se drznejo izpostaviti velikim neuspehom, lahko dosežejo največ.”

John F. Kennedy

Ameriški predsednik

Želiš spraviti teorijo v prakso?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.