Motivacija in njeno vzdrževanje

“Ljudje velikokrat rečejo, da motivacija ne traja. No, tudi umivanje ne drži prav dolgo, zato ga priporočamo vsak dan.”

Zig Ziglar

Avtor

Ukradena ideja

Vsi smo se že kdaj soočali s pomanjkanjem motivacije. Dobili smo navdih za projekt, v kateremu smo videli velik potencial za uspeh, nato smo se tega projekta lotili polni zagona, naleteli na nekaj ovir in nato kmalu projekt opustili zaradi pomanjkanja motivacije. Meni se je to zgodilo že kar dostikrat. Verjamem da se je tudi tebi.

Nič hudega, to je popolnoma človeško in dogaja se vsem. Resnejša težava se pojavi, ko se od naših napak ne učimo in se stalno vrtimo v krogu. O izvoru pomanjkanja motivacije sploh ne razmišljamo, ampak pustimo, da nas življenje pelje v smer, kamor nas pač pelje.

Namesto da bi kreirali svojo prihodnost se zgolj odzivamo in poskušamo po liniji najmanjšega odpora surfati skozi življenje. Družba nas je skozi leta oblikovala tako, da stremimo k hitrim uspehom in nimamo potrpljenja za realizacijo svojih dolgoročnih vizij.

Ko naletimo na eno oviro, jo obidemo, ko naletimo na drug problem, ga rešimo, pri tretjem že začnemo dvomiti vase, pri četrtem motivacija začne resneje popuščati, pri petem že začnemo gledati za »boljšimi« priložnostmi in pri šestem projekt opustimo, ter za to nanizamo 10 različnih razlogov zakaj projekt tako ali tako ne bi uspel.

Nato čez 3 leta naletimo na članek, kako je nekdo na drugem koncu sveta izpeljal skoraj povsem enak projekt do konca, ter z njim uspel in zaslovel.

Takrat najprej pomislimo, komu smo za našo idejo povedali in kdo bi nam lahko to idejo ukradel.

Dejstvo je, da nam je ni ukradel nihče. Katerokoli idejo smo kadarkoli dobili, jo je najverjetneje dobilo še vsaj 1000 ljudi po celem svetu in tisti, ki se je izvedbe lotil, prestal vse začetniške izzive, ter idejo tudi realiziral, tistemu ideja tudi »pripada«. Vsaj dokler ga kdo ne skopira, ali pa izdela boljši produkt.

idea

Motivacija na začetku

Pri kateremukoli projektu, ki se ga bomo lotili, bomo naleteli na izzive, probleme, dvome in ovire. Naj bo to nova služba, nova zveza, začetek samostojne poti, oblikovanje svojega telesa, jutranje vstajanje, itd.

V teh trenutkih je ključno da skrbimo za dovolj visok nivo motivacije, ki nam bo pomagala vztrajati kljub vsem izzivom in težavam, ki so pred nami.

Hmm… Kako lahko skrbimo za visok nivo motivacije? A ni motivacija nekaj kar imamo, ali pa je pač nimamo?

Ne, ni. Motivacijo moramo vzdrževati in si jo vlivati vsak dan, če želimo prestati izzive, ki so pred nami. Res je, da motivacija kdaj pride sama od sebe, vendar motivacijo večkrat zamenjujemo za inspiracijo oziroma navdih.

Ko začnemo z novim projektom, ali z novo zvezo, z veseljem v to vlagamo svoj trud, saj smo še pod vplivom začetnega navdiha. Vidimo ves potencial in smo skorajda slepi za izzive ali težave, ki se lahko pojavijo na poti do cilja. Upamo, da bomo na cilj prispeli hitro, skorajda brez težav.

Bolj ko se začnejo nizati težave, bolj čutimo upad motivacije. Navdih popušča in kmalu začnemo videvati, da ni vse tako rožnato, kot smo upali na začetku.

V tem pogledu sta si osebna razmerja in posel velikokrat zelo podobna.

inspiracija

Zakaj nam propade toliko projektov in razmerij?

– Tako kot pri zaljubljenosti spregledamo vse težave, tudi zaradi navdiha spregledamo veliko izzivov pri poslu. Vidimo samo končni cilj in se s težavami ne obremenjujemo. Ko navdih ali zaljubljenost popusti, popusti tudi motivacija in ker je ne vzdržujemo na dnevni ravni, nam začne vsak dan bolj upadati, dokler ne pride do točke, ko izgubimo vso željo po nadaljevanju projekta in se dokončno vdamo. Težave, ki smo jih na začetku brez težav premagovali, ne odtehtajo več vloženega truda z naše strani.

– V projekt ali zvezo gremo iz napačnih razlogov. Marsikdo začne s projektom samo zaradi denarja in zvezo zaradi pritiska družine ali družbe. Napačni razlogi ne zdržijo teka na dolge proge.

– Nimamo dovolj discipline, da bi redno izvajali aktivnosti, ki nam omogočajo napredek ali vlivajo motivacijo za nadaljevanje.

– Nimamo jasne vizije, ki bi nas vlekla naprej v prihodnost, zato kmalu namesto končnega cilja vidimo samo še težave.

Ok, razlogi za propad so nam jasni. Kako pa to lahko preprečimo?

Prvi korak k odpravi te težave je razumevanje motivacije.

izguba motivacije

Kaj je motivacija

Po definiciji je motivacija psihološki element, ki nas spodbuja, da ravnamo v skladu s svojimi cilji, željami in potrebami. Motivacija je gonilna sila, ki nas spodbudi da izvajamo aktivnosti, ki nas približajo našim ciljem. Zelo osnovna oblika motivacije je žeja, ki nas prisili k temu, da pijemo, ali pa lakota, ki nas prsili k temu da jemo.

Ti dve motivaciji sta zelo primarni in zanju poskrbi naše telo brez našega truda ali volje. Ko bi le tako bilo tudi pri naših zvezah in projektih. Ko ne bi poklicali dovolj strank za projekt, ki se ga lotevamo, bi bilo super, če bi nam naše telo vedno močneje javljalo, da moramo opraviti te klice, drugače nas bo kar konec.

No, saj na nek način tudi nam. Tukaj vstopi slaba vest, ki odigra svojo vlogo kadar ne naredimo nečesa, kar smo si zadali. Žal se slaba vest po intenzivnosti le redko lahko primerja z lakoto ali žejo. Težava je tudi v tem, da če imamo slabo vest glede naše neaktivnosti, lahko enostavno s projektom nehamo in svojo pozornost preusmerimo na drug nov, »boljši« projekt. Ko slaba vest preraste željo po uspehu, to večinoma tudi storimo.

Pri lakoti ali žeji te opcije nimamo. Ne moremo preprosto reči, da nam lakota ni všeč in da bomo zato prenehali jesti hrano. Če ne jemo smo lačni, če smo predolgo lačni, stradamo, če predolgo stradamo, umremo. Ko smo lačni in nekaj pojemo, smo za to nagrajeni z občutkom sitosti in lagodja. Konkretna kazen in super nagrada.

Pri lakoti ni plana B, zato vedno poskrbimo da dosežemo plan A. Nikogar še nisem slišal reči »To prehranjevanje mi gre že pošteno na živce! Ne morem si predstavljati, kako bom lahko vsak dan do svoje smrti jedel! Nočem se tako resno zavezati k hrani. Rad bi si pustil odprte opcije in poskusil živeti od svetlobe ali pa glasbe…«

Ali lahko takšno motivacijo skopiramo tudi na druge aspekte našega življenja, kot je posel ali naši odnosi? Ja lahko. Vsaj do neke mere. Vemo, da ob neizvajanju aktivnosti ne bomo umrli. Posledice niso tako drastične in takojšnje, vendar nam namesto našega telesa lahko uničijo kakovost našega življenja. Glavna posledica je življenje polno obžalovanja.

Meni se to zdi dovolj resna posledica, da redno vzdržujem svojo motivacijo. Tudi nagrada za vzdrževanje motivacije je super. Ko zaključimo obsežen projekt, napišemo knjigo, se spravimo v odlično formo ali pa smo v srečnem razmerju je občutek odličen. Super se počutimo v svoji koži, smo ponosni nase in živimo življenje svojih sanj. 

motivacija

Kako poskrbimo za res močno motivacijo, ki bo trajala?

1.  Začnimo z razlogom. Ko bomo imeli dovolj močan razlog zakaj nekaj počnemo, in razlog ne bo samo bildanje našega ega, ampak bo naš razlog sreča, ali želja po izpopolnitvi našega poslanstva, takrat bo vzdrževanje motivacije veliko lažje. Motivacije kot je npr. višja plača, ali lepa spremljevalka imajo zelo omejen rok trajanja. Vse kar delamo za grajenje svojega imidža in ne nas samih, nas na dolgi rok ne more osrečiti.

2.  Najprej konkretno premislimo kaj nas osrečuje, kdo želimo biti in kaj želimo početi v našem življenju. To najlažje naredimo tako, da si izdelamo jasno in detajlno vizijo. Ustvarimo si močan plan A in se zavežemo, da o planu B sploh ne bomo razmišljali, ker za nas ne obstaja. Plan B imajo poraženci in mi to nismo. Vsi uspešni ljudje imajo samo plan A in vztrajajo dokler ga ne realizirajo. Če pot do plana A še ne obstaja, jo ustvarijo.

3.  Določimo si aktivnosti, ki jih moramo izvajati, da ta cilj dosežemo in frekvenco, kako pogosto bomo te aktivnosti izvajali. Zavedamo se, da nas bo napredek osrečeval in naš končni cilj je srečno življenje. Tu nismo pripravljeni narediti kompromisa. Če lahko imamo SUPER! se ne bomo zadovoljili z LAHKO BI BILO SLABŠE…

4.  Takoj zjutraj s pregledom svoje vizije in vizualizacijo svojih načrtov poskrbimo za motivacijo, ki bo trajala cel dan. Motivacija ni lastnost ampak je praksa, za katero moramo redno skrbeti. Sčasoma postane navada, ki je del nas.

5.  Postanemo sam svoj starš. Ne dopuščamo si izpuščanja načrtovanih aktivnosti in si postavimo sistem kazni in nagrad. Kazni so vedno produktivne, kar pomeni, da nas približajo našemu cilju, ali izboljšajo nekaj na nas. Npr. »če danes ne pokličem 50 strank, kot sem si zadal, moram za vsako, ki mi zmanjka do cilja narediti jutri zjutraj 10 dodatnih sklec.«. Nagrade morajo biti mamljive, npr.: »Če dosežem svoj cilj ta mesec, si privoščim pet dnevni oddih na smučišču v Švici«. Seveda če cilja ne dosežem, ta nagrada odpade.

6.  V svoje življenje uvedemo disciplino. Prenehamo z izgovori, saj vemo, da nas omejujejo in da z iskanjem izgovorov pretentamo samo sebe in nikogar drugega. Če si nekaj zadamo, bomo to tudi izvajali. Disciplina je tu, da poskrbi, da motivacija ne zgine sama od sebe, ampak jo dnevno obuja. Disciplina je ljubezen do samega sebe.

“Ves svoj uspeh pripisujem temu, da nikoli nisem dajala ali sprejemala nobenih izgovorov.”

Florence Nightingale

Pionirka statistike, infografike in zdravstvene nege

Želiš teorijo spremeniti v prakso?

Želiš na svoj

e-mail prejemati moje nove vsebine?

Uspešno ste se prijavili na naš novičnik.